Dafni op wijnbloggers.nl

dafni

De laatste tijd richt ik me met proeven op kleinschalig geproduceerde wijnen, uit wat minder bekende streken. Dan hoor ik regelmatig dat een wijn gemaakt is van “een druif die met uitsterven bedreigd was, maar nu weer tot volle bloei is gebracht”. En wel door “een producent die ergens op een verlaten wijngaard nog een paar stokken van deze druif heeft ontdekt”. Dat vraagt wel om enige scepsis.

 

In deze moderne tijden is wijn maken een weinig romantische bezigheid. Alles wordt klinisch onderzocht. Op rijpheid, op hygiëne, op weerstand of op herkomst. Het DNA kan worden vastgesteld en zo kan worden bekeken of de druif dezelfde is als de wijnmakers beweren. De een noemt zijn lokale druif Zus en de ander Zo, en elk weet niet beter dan dat het verschillende, volledig eigen druiven zijn. DNA laat geen spaan heel van de bewering en het blijken volkomen identieke druiven te zijn, dus weg unieke druif. Of andersom: een producent kan beweren dat Zus dezelfde druif is als Zo, zodat Zus daar status aan kan ontlenen. DNA biedt de oplossing. Er blijkt werkelijk geen enkele relatie te bestaan tussen de twee rassen en helaas is Zus slechts in naam gerelateerd aan Zo, maar niet genetisch.

De Dafni is een oude druif uit Kreta en je raadt het al: bijna uitgestorven en opnieuw tot bloei gebracht. Volkomen uniek. Echt waar. Herintroduceerd door de Kretenzische wijnmaker Lyrarakis. En gelukkig maar, want ik had deze ervaring niet willen missen. De Lyrarakis Dafni 2013 heeft een fascinerende geur en smaak, die lastig is te duiden in termen van fruit. Hij geeft je een heel nieuw kader. En wat voor één! Laurier is de naamgever van deze druif; die vinken we af. Verder verse groene kruiden als salie, tijm en rozemarijn, artisjok, groene olijven en jeneverbes (de struik). Ook nog de heerlijke bergkruidenthee van Kreta en een fijne frisheid na.

Wij hebben hem genuttigd met een salade van gegrilde venkel, groene aspergetips, gerookte zalm, bladpeterselie, kwarteleitjes, kalamata olijven en parmesan.  Met als resultaat versmelting. Alsof je de wijn kunt eten en de salade kunt drinken.

Kretawijnen en Bart Lyrarakis in Westland Media

Merel en Bart

Wine Weekend 21 en 22 november. Als je binnenkomt op de wijnbeurs van het Wine Weekend krijg je gelijk een gezellig wijngevoel. Geen opgesmukte luxe stands maar marktstalletje met lichtjes erin brengen je gelijk in een stemming van… eens lekker wijn te gaan proeven. En dat er goede wijnen waren te proeven, kon je gelijk bij de eerste stand al ervaren waar importeurs hun best deden hun wijnen aan de man te brengen maar niet opdringerig waren. Echter, sommige schonken zulke kleine beetjes wijn dat je niet echt goed kon proeven. Maar waar zit dat probleem dan? Vroeg ik. “Veel mensen slikken alle wijnen direct door en dan ben je bij nummer 20 aardig teut, zei een lachende importeur. Dit is een beurs direct gericht op de consument en niet voor professionals, die spugen alles uit, dat maakt het anders en meer ongedwongen”. De stemming zat er gelijk goed in.

Vorig jaar waren enkele nog onervaren, zelfs stuntelige, wijnhandelaren op deze proeverij. Maar nu ook enkele top- importeurs die mooie wijnen presenteerden zoals Wijn op Dronk die absoluut het hoogste niveau wijnen liet proeven uit hoofdzakelijk Frankrijk. Meest van kleine wijnhuizen die exclusieve wijnen maken. Er is weinig van. Snel proeven en vooral snel bestellen maar.

Een grote verrassing voor mij was de importeur Kreta Wijnen die een serie wijnen liet proeven van het Griekse wijnhuis Lyrarakis. Enkele jaren volg ik dat huis en ik vond nooit dat ze bijzondere wijnen maakten. Maar nu heeft Lyrarakis een metamorfose ondergaan en brengen ze wijnen op de markt die breed inzetbaar zijn en goed gemaakt. Balans, goede zuren, fris-fruit en krachtige mooie afdronk van de meeste wijnen. Wat is daar gebeurt met de kwaliteit. Goed zo. Merel Heuzer (foto rechts) van Kreta Wijnen zal zeker haar bijdrage hebben geleverd aan deze kwaliteitsslag.

Nieuw in ons assortiment!

wijnen (2)

Kretawijnen heeft nu ook de “huiswijnen” van Lyrarakis aan het assortiment toegevoegd.             Deze wijnen zijn voor 100% van authentieke druivenrassen van Kreta.

De droge witte Vilana, recentelijk nog gewaardeerd door Wine Spectator met 90 punten!

Heldere groen-gele kleur met bijzondere aroma’s van kruiden, citrus en geel fruit. Nominatie door Decanter World Wine Awards 2015.

De droge Mandilari rosé met een overvloed van verse aroma’s van rood fruit zoals frambozen en kersen met delicate tonen van zoethout en snoep. Zeer fris van smaak en met een stevige textuur, je zult echt verrast zijn.

Kotsifali, de droge rode wijn met intens aroma van rood fruit, zoete specerijen en een hint van leer. Droog in de mond, warme lichte tannines maar zeer harmonieus. Nominaties door Decanter World Wine Awards 2015 en TexSom Award Winners 2015.

De prijs per fles is € 6,50. Een mooie prijs voor deze prachtige wijnen.

Kretawijnen op bezoek bij Wijnbar Vinck

blog vinck vinck

Vinck Wijn & Spijshuis, wow, een echte wijnbar, wat een aanwinst voor Hoorn/West-Friesland!

Jorien Pieters, gastronoom-sommelier, heeft een trendy zaak met een terras op the place to be ofwel op de Roode Steen, hét plein van VOC-stad Hoorn.

Het was nog even improviseren maar het lukte ons zowaar om op zondagmiddag een plekje te vinden op het overvolle terras.  Vol trots zagen wij dat Jorien voor ons inschonk onze  “eigen ”   Assyrtiko.  Wij genoten  van deze  mooie  “kinderen van de zon”, die  vergezeld  werden van overheerlijke kleine gerechten.

Jorien heeft een paar  wijnen  van ons wijnhuis Lyrarakis opgenomen in haar fantastisch grote assortiment wijnen. De eerste Kretenzer “bubbel”, de ZaZaZu,  kun je hier drinken. Zo ook de Idyll rosé of de rode Syrah-Kotsifali.

Wij vinden het héél leuk dat op deze manier velen kennis kunnen maken met  wijnen  die gemaakt zijn van authentieke druivenrassen van Kreta.  Onze hartelijke dank gaat uit naar Jorien die dit mogelijk maakt.

Eén ding is zeker, wij  weten Wijnbar Vinck vaker te vinden.  De plek, de  ambiance, de kaart met zoveel mooie wijnen en als je wilt aangevuld met smaakvolle spijzen  klein of groot, de vriendelijke en warme bediening,  dit alles past bij  ons levensmotto : “Vier het leven!”

Voel je welkom bij Wijnbar Vinck!

Met vriendelijke wijngroet van Merel & Ruud

 

De eerste “bubbel” van Kreta is gelanceerd
ZaZaZu ZaZaZu ZaZaZu

LYRARAKIS-ZAZAZU

De sprankelende ZaZaZu   is een mousserende demi-sec wijn. ZaZaZu   is gemaakt van Kretense druiven: 50% Vilana, 20% Vidiano en 30% van de bekende Muscat.

De druiven worden handmatig geplukt in de laatste week van augustus en afzonderlijk gevinificeerd. Veel citrus en een ondertoon van rozenblaadjes. De romige en fruitvolle smaak gaat mooi samen met de natuurlijke zoetheid. Heerlijk als aperitief of bij verschillende kleine hapjes.

 

Foto: Groeier! Dutch-Design-Agency Bas Zwerver.

KRETAWIJNEN VIERT GRIEKS PASEN in het Groene Kerkje in Lambertschaag

stand-Tasty.jpgfoto1.jpg blog groene kerkjeeieren kreta

met een wijnproeverij op zaterdag 11 april 2015 van 14.00-17.00 uur.

Wat het Kerstfeest is voor ons Nederlanders, is het Paasfeest voor de Grieken.

Vorig jaar viel het Griekse Pasen tegelijk met ons Pasen. Dit jaar vieren de Grieken Pasen op zondag 12 april. Pasen wordt in Griekenland altijd groots gevierd, hele families gezellig met z’n allen aan grote tafels, samen eten en drinken en vooral genieten van elkaar.

Wij willen je graag 9 wijnen laten proeven van het wijnhuis Lyrarakis op Kreta. Vooraf starten wij met de primeur van de eerste Kretense bubbel de ZaZaZu. De wijnproeverij wordt afgesloten met een glas wijn naar keuze die begeleid wordt met een bordje pikilia, ofwel Griekse kleine hapjes.

De kosten zijn € 15 per persoon. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan door aanmelding vóór 3 april 2015 bij info@kretawijnen.nl voorzien van je naam en met hoeveel personen je wenst te komen. Na aanmelding ontvang je een factuur. Zodra de betaling binnen is, is deelname aan de proeverij gegarandeerd. Je krijgt een bevestiging per mail. 50 wijnliefhebbers, op volgorde van binnenkomst, kunnen deelnemen aan de proeverij en vol = vol.

Wij vieren graag samen met jou het Grieks Paasfeest op zaterdag 11 april aanstaande, tot dan!

Met vriendelijke wijngroet,

Merel & Ruud

www.kretawijnen.nl

N.B. Het Groene kerkje heeft toiletten op de 1ste verdieping. Lift en toilet voor mindervaliden zijn helaas niet aanwezig.

 

Mandilari 2010 / Mandilari 2012

 

 Mandilari

De Mandilari 2010 is uitverkocht. Het nieuwe oogstjaar 2012 is bij ons binnengekomen. Wij hebben de 2 jaargangen naast elkaar gezet om te proeven.

Qua kleur is er geen verschil te zien. De 2012 is uiteraard jonger in geur en smaak en de houtrijping komt een stuk eleganter naar voren. De tannines zijn zeker aanwezig , maar komen milder over dan de 2010. Daarnaast heeft de 2012 een fijne zuurgraad. Bewust beide wijnen uit de fles geproefd en daarna gedecanteerd. Onze voorkeur gaat uit naar decanteren omdat het de wijn een stuk zachter en eleganter maakt. De Mandilari is een wijn die met gemak nog een aantal jaren kan worden opgelegd.

Nu drinken kan natuurlijk ook,  lekker warm bij de haard met een mooi kaasplateau!

 

Met vriendelijke wijngroet van Merel & Ruud

 

 

Een mooi, vooral gezond, inspirerend, gelukkig en liefdevol 2015!

MelesakiGecko

Kretawijnen wenst je dit van harte toe. We zijn wat laat maar dat had te maken met de wijnpallet waar het wachten op was. De Mandilari 2010 was door het WineWeekend tot onze verrassing helemaal uitverkocht. Zo ook bij het wijnhuis Lyrarakis. We hadden gehoopt de Mandilari 2012 eind december binnen te krijgen maar met de drukte rondom de feestdagen ging dat helaas niet lukken. We gaan samen binnenkort de Mandilari 2010 naast de 2012  proeven en zullen de eerste smaak impressie in een blog verwerken. Tevens kunnen we je melden dat aan de webshop twee nieuwe wijnen zijn toegevoegd. Sommige wijnliefhebbers hebben deze al kunnen proeven op het WineWeekend in Rijswijk in november 2014 namelijk:

*  de rode Gecko 2013, 100% biologisch van de Cabernet Sauvignon
*  de witte inheemse Melissaki 2013.

Voor de proefnotitie verwijzen we je graag naar onze webshop. In 2015 zal het assortiment ongetwijfeld verder worden uitgebreid. We houden je uiteraard via de blog en Facebook op de hoogte.

Met vriendelijke wijngroet van Merel & Ruud

Dank voor de hele leuke en bijzondere ontmoetingen tijdens het WineWeekend

 

wineweekend blog 2 foto 1wineweekend blog 2 foto 4wineweekend blog 2 foto 3wineweekend blog 2 foto 2

Hierbij willen wij alle wijnliefhebbers die wij persoonlijk hebben mogen ontmoeten tijdens het Wine Weekend

heel hartelijk bedanken voor hun bezoek, voor de kennismaking met ons en de kennismaking met de Lyrarakis wijnen.

Wij vonden het heel bijzonder dat velen geduldig bleven wachten totdat één van ons weer vrij was om het verhaal te kunnen doen zodat de opbouw van de wijnen volledig

tot zijn recht kon komen. Ook heel mooi om te zien dat het proeven van wijn zorgt voor verbinding met wijnliefhebbers onderling.

Wij kunnen dan ook met grote voldoening en met heel veel plezier terugkijken op een succesvol  en vooral gezellig WineWeekend 2014.

 

Met vriendelijke wijngroet van Merel & Ruud