De Tasty

stand Tasty.jpgfoto1

stand detail Tasty.jpgfoto 2

“de Tasty”, een geweldig culinair festijn voor alle levensgenieters van 18 jaar en ouder!

 

Vandaag kan het nog,  Lyrarakis wijnen proeven op “de Tasty”.

Wij hebben 9 elegante authentieke wijnen voor je klaar staan.

De reacties waren gisteren zeer lovend. Vooral dat  er zoveel wijnen geproefd mochten worden.

Kom ook vandaag en maak kennis met ons en 9 Lyrarakis wijnen.

 

Merel & Ruud

Kretawijnen

Beste wijnliefhebber

banner de tasty

Kretawijnen staat op “de TASTY” in de Jaarbeurs van Utrecht op zaterdag 11 en zondag 12 oktober. Dit culinaire lifestyle evenement voor iedereen met passie voor koken, lekker eten en drinken. Wij hebben een mooie selectie van 9 wijnen van wijnhuis Lyrarakis voor je klaar staan! Kretawijnen staat op het wijnplein stand 11.

                                                                   

Via onderstaande link kun je een toegangskaart bestellen met korting voor € 20 in plaats van de normale prijs van € 37,50. We ontmoeten je graag op 11 of 12 oktober.

 http://www.detasty.nl/info/kortingskaarten/?ar4848wnl

Met vriendelijke wijngroet,

Merel & Ruud

kretawijnen logo deel 2

Lunch met de familie Lyrarakis

wijn lyrarakis 335

wijn lyrarakis 331

Na een leuke en vooral leerzame middag de dag afgesloten met een heerlijke lunch in het dorpje Peza , niet ver van Alagni. Tijdens de rit er heen overal pick-up trucks vol met druiven. Voor het dorpje Peza ligt een coöperatie waar ze alle druiven verzamelen. Samen met Sotiris, Joke en Bart Lyrarakis aan de lunch. Griekse hapjes vooraf gingen heerlijk bij de Idyll rose. Daarna heerlijke vleesgerechten met lam, gestoofd schapenvlees en gevogelte. Daarbij geschonken een rode wijn zonder etiket. Wij mochten raden. Wat bleek, het was het nieuwe oogstjaar van de Mandilari 2012. Heerlijk vol, kruidig en rijk aan tannines.

 

 

Malvasia

wijn lyrarakis 232

Voor het maken van de Malvasia dessertwijn van Lyrarakis laten ze de druiven, nadat ze deze handmatig geplukt hebben, drogen in de zon. De druiven leggen ze op betonnen plateaus neer en laten deze 9 dagen liggen. Door de zon drogen de druiven in en worden nog intenser van smaak. Op 10 september lagen de druiven er nog niet. Dit had te maken met de regenval van een paar dagen ervoor.  Ze zouden later in de week de druiven gaan neer leggen.

Wijn proeven uit de tank

wijn lyrarakis 290 wijn lyrarakis 294

Op woensdag 10 september 2014 bracht ik een bezoek aan Lyrarakis Estate. De fabriek, bottelarij en het proeflokaal liggen op kleine afstand van elkaar verspreid in het dorp Alagni. Bij de fabriek staan meerdere stalen tanks waar de wijn in wordt bewaard. Bij tank A102 met een maximale capaciteit van 10.000 liter mochten we vast het sap proeven. Heel bijzonder en lekker! Er werd hard gewerkt om de tanks schoon te maken. Mooi om te zien hoe het proces in zijn werk gaat.

Kretawijnen huwelijk

merel en ruud kerkje tom en merel 13-08

 

Woensdag 13 augustus 2014 was Kretawijnen even niet bereikbaar.

Dit was dé dag dat ik onze dochter Merel met liefde weggaf aan haar Tom in Het Groene Kerkje in Lambertschaag.

Frans Groen van het kerkje luidde handmatig de kerkklok en had de kaarsen in de kroonluchters aangestoken.

Het kerkje zat vol met familie en vele vrienden en vriendinnen.

Het “ja-woord” klonk volmondig.

Daarna feest bij Merel en Tom thuis in Opperdoes.

Eerst de bruidstaart met bubbels

Daarna amuses en een overheerlijke dis met lam aan het spit en bbq met

(vegetarische) salades  en sauzen natuurlijk vergezeld met bier, frisdrank en

Kretawijnen/Lyrarakis wijnen: de Assyrtiko wit 2013, de Cuvée Grande Colline wit 2013,

de Idyll Rosé 2013 en de Last Supper rood 2010 lieten zich uitstekend smaken.

De weergoden waren ons zeer goed gezind. De hele middag en avond zon.

Velen zaten spontaan tot zonsondergang op kleden in het weiland terwijl de band speelde.

Een huwelijk vieren op deze manier kan alleen met enthousiaste hulp van zoveel familieleden,

vrienden, en vriendinnen. Een dag om nooit meer te vergeten.

Bij vertrek ontvingen alle gasten een half flesje Lyrarakis Dafni 2013 om thuis nog van te genieten

 

Een trotse vader.

 

www.hetgroenekerkje.nl

Authentieke Dafni voor het eerst in Nederland geserveerd in Michelinsterren restaurant Lucas Rive.

blog 8 foto 1blog 8 foto 2

Kretawijnen is aangenaam verrast en trots dat Michelinsterren kok Lucas Rive van het gelijknamig restaurant Lucas Rive  in Hoorn, de Dafni wijn, heeft opgenomen  in het wijnarrangement van komende maand.

Dafni  is het Griekse woord voor “laurier”. Deze elegante lichtkruidige wijn gemaakt van de authentieke 100% Dafni druif harmonieert bijzonder mooi bij de voortreffelijke pure bouillabaisse* in het gerecht van Lucas.

Gerecht van geroosterde schol, venkel, mosselen en vongole met een saus van bouillabaisse, crème van artisjok en zeekraal.

* Wikipedia: “Bouillabaisse is een Provençaals gerecht, typisch voor de stad Marseille. Het bestaat uit verschillende soorten gekookte vis en de oorsprong ervan gaat mogelijk zelfs terug in de Griekse Oudheid”.

Bouillabaisse & Dafni, vanuit de historie al een klassieke combinatie!

www.restaurantlucasrive.nl

Melissaki

Melissakimelisaki 2013 etiket

Enige jaren geleden vond  Lyrarakis in de buurt van Fourfouras (ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Rethymnon) onbekende druivensoorten. Een ervan was de Melissaki. Hierin zit het Griekse woord “melissa” dat ‘bij’ betekent. “Meli” kun je er ook in vinden, dat  betekent “honing”.   De Melissaki werd aangeplant als experiment en had in 2013 een opbrengst van zo’n 2000 kilo. Door het ontdekken en aanplanten van deze oude soort is uitsterving voorkomen. Ook uit deze handelswijze blijkt de innovatieve kracht van Lyrarakis Wij hadden het voorrecht om de Melissaki 2012 en 2013 te proeven. De wijn van 2013 is veelbelovend, elegant en voorzien van een vleugje honing.

 

We hebben twee nieuwe “parels” op Kreta ontdekt.

Naast Elounda Island Villas op het schiereiland Kolokytha tegenover Elounda en Markos studio’s in Agia Fotia op Zuid-Oost Kreta hebben we afgelopen juni twee nieuwe “parels” ontdekt.

ippo foto 1ippo foto 2

“Villa Ippocampi” in het authentieke en nostalgische (zomers niet snikhete) Koutouloufari . “Een klein exclusief hotel groot in charme en persoonlijke service”, dit zijn de juiste woorden op hun site. Een prachtige accommodatie met mooie aangelegde tuinen en héél bijzonder, een zoutwater zwembad zonder toevoeging van chloor. Mooie  appartementen, met veel liefde  ingericht in de klassieke kleuren blauw en wit zoals op de Cycladen. Nikos en zijn Nederlandse vrouw Lydia, een enthousiast en stralend echtpaar (zie hun site bij contact),  zorgen voor een warm welkom en een geweldig verblijf.

www.ippocampi.com

5 seizoen foto 15 seizoen foto 2

“De 5 seizoenen”  een groot huis met zwembad middenin een prachtig aangelegde tuin op een heuvel aan een doodlopend straatje tussen Vamos en Gavalochori op Noord-West Kreta.

De vier studio’s, met toepasselijke namen,  zijn allen  verfijnd en met oog voor detail ingericht, met een mooi terras, eigen ligbedden en niet te geloven maar waar elke studio heeft een buiten keuken met bbq. En dan het prachtige  uitzicht op de baai van Souda en het schiereiland Akrotiri. De kleuren van de zee en de bergen die steeds veranderen. Ogen dicht en mijmeren maar met alleen het geluid van  de krekels en de bellen van de schapen en de kerkklokken…..

www.de5seizoenen.be

 

 

Zeekraal

 

foto 1 blog 6

foto 2 blog 6

foto 3 blog 6

Net buiten Elounda in de richting van het schiereiland Kolykita ligt de verzonken stad Olous. Naast Olous liggen zoutpannen. De droog gevallen pannen waren rood gekleurd en aan de randen was fris groen zichtbaar. Nader onderzoek leerde toch echt dat het hier om zeekraal ging. Het frisse groen ging bij veroudering langzaam over in rood. Een paar takjes geplukt en meegenomen naar de kok van de gerenommeerde vistaverne Kanali. Hij kende het niet en werkte nooit met zeekraal in de keuken. Hem laten proeven en op enig moment een portie gebakken zeekraal meegenomen. Hij was verrukt. Wie weet staat zeekraal straks ook in Kreta op de menu-kaart.