WijnWeekendWestfriesland

Enkele reis van onze wijnkelder naar jouw koelkast in bijna altijd 24 uur

 

Wow, wat een zomer, strakke blauwe lucht met echte Griekse temperaturen.
Iedere dag buiten eten wat een feest!
Maak je dis compleet met een koele, mooie frisse wijn of rosé van Kreta.
Al onze wijnen worden bewaard op constante temperatuur in onze wijnkelder.
Als je in NL door de week vóór 16:00 uur bestelt, is de wijn bijna altijd binnen 24 uur in jouw koelkast.
Laat deze geweldige zomer tot je komen, thuis in je tuin, op je balkon, naast je caravan of camper, aan de slootkant of met een picknick in het bos, met vrienden en buren bij de bbq of heerlijk ontspannen alleen op welke plek dan ook.
Op dit moment vliegen bij ons de kelder uit:

ZaZaZu € 7,45 de Kretenzer demi sec “bubbel” voor cocktails of gewoon puur
Vilana 2018 € 6,50
2 Farragia wit 2018 € 8,95
Assyrtiko Vóila 2017 € 9,45
Vorinos wit 2017 € 9,95
Psithiros 2017 € 12,45

Mandilari rosé 2017 € 6,50

Zie onze webshop www.kretawijnen.nl
Bij grotere bestellingen graag contact via info@kretawijnen.nl voor gratis bezorging.

Geniet van deze mooie “kinderen van de zon”. Yamas/Proost!
Met zomerse wijngroet van Merel & Ruud

 

 

 

Lyrarakis VIP wijnproeflocatie….

Het is dat Tom en ik al getrouwd zijn, maar wat een schitterende honeymoon locatie.
Afgelopen juni waren wij op Kreta. Ik liet Tom het buiten wijnmuseum zien van familiewijnhuis Lyrarakis. Hier heb ik op 5 mei jl. al eerder over verteld, echt een aanrader.
Ruud en ik waren toen samen op Kreta om de wijnhuizen te bezoeken, onze eerste echte businessreis naar Kreta. Mocht ook wel een keer nu we 5 jaar bestaan. Onze eerste pallet wijn kwam op 21 februari 2014 in Opperdoes aan.
Wat ik nog niet gezien had, was de VIP wijnproefplek op loopafstand van de wijnkelder.
Ruud had deze in aanbouw gezien toen hij afgelopen april op Kreta was. Maar nu is deze klaar en de plek is werkelijk adembenemend mooi.
Middenin de wijngaard Psarades staat een hele grote olijfboom. Hieromheen is een vlonder gebouwd zo ook is de wijnproeftafel om de boom heen gebouwd. Een boomtouwkussen zorgt er voor dat je vooral je hoofd niet kunt stoten.
Toen ik daar zo zat, droomde ik van het organiseren van een wijnreis naar Kreta en het bezoeken van onze familiewijnhuizen en dan vooral hier zo zitten met dit schitterende uitzicht op de wijngaard, de druiven en de bergen….. ja, sprookjes bestaan!

Met zomerse wijngroet van Merel

Miliarakis wijnen, welkom in NL

 

Op uitnodiging van het familiewijnhuis Lyrarakis hebben Ruud en ik het grote wijnevenement Oenorama in Athene bezocht in maart 2018. Hier waren alle wijnhuizen van Griekenland vertegenwoordigd. Ik was vooral geïnteresseerd in wijnhuizen van Kreta die Tom en ik nog niet op Kreta hadden bezocht. Ik was aangenaam verrast door een paar wijnen die ik proefde bij Nikos Miliarakis. In maart 2019 hebben Ruud en ik deze wijnen nogmaals geproefd in het wijnhuis op Kreta.
Op een zonnig terras in Heraklion namen wij het besluit om een paar van deze wijnen op te nemen in ons assortiment. Ze zijn kwalitatief hoogstaand en ze zijn onderscheidend en hierdoor perfect aanvullend voor ons Kretawijnen assortiment.
Voor meer achtergronden van de wijnen zie bij “details” in onze webshop. Over het familie wijnhuis Miliarakis kun je meer lezen bij “druiven”.
Ook deze “kinderen van de zon” zijn wijnen met een verhaal. Yamas / Proost!

 

 

Droevig bericht.

 

Op 1 april jl. hebben we bericht: “Grieks is overal”. We vertelden over de Lychnaridag van zondag 24 maart jl. en de boekbespreking van “Van Alfa tot Zeus” van Pavlos Emmanouilidis.
Sindsdien hadden we veel contact met Pavlos die niet alleen prachtig kon vertellen maar ook een ware ambassadeur van Kretawijnen was geworden. Wij weten van een aantal wijnliefhebbers dat ze het boek Van A tot Z hebben besteld en zij zullen beslist net zo genieten van het boek als wij dat iedere keer doen.
Wat niemand, zelfs Pavlos niet, op die mooie zondag 24 maart had kunnen bedenken, is dat Pavlos ernstig ziek werd wat zich in april openbaarde.
Ongeneeslijk ziek, geen behandeling meer mogelijk, heel verdrietig!
Tot op het laatst had hij aandacht voor iedereen. Genoot hij vooral van de kleine dagelijkse dingetjes samen met zijn echtgenote Katinka.
Op vrijdag 7 juni heeft Pavlos het leven los moeten laten op 64 jarige leeftijd.
Wij hebben een ware vriend verloren. Een lieve aimabele man, een mensenmens, een verhalenverteller, die met zijn boek, maar zeker ook met de artikelen in Lychnari over zijn geliefde Athene, iedereen in het hart weet te raken.
Pavlos, we gaan je ongelooflijk missen.

Wij wensen Katinka, familie, vrienden en collega’s veel sterkte voor nu en in de toekomst om het leven voort te zetten zonder Pavlos.

Foto’s: Ruud brandt blauwe kaarsen in het kerkje Theotokos op het strand op de Griekse Pilion.

Wine taste Experience op locatie, de Lyrarakis dames kijken uit naar jouw komst!

Afgelopen maart waren Ruud en ik op Kreta en hebben wij genoten van de prachtige lente.
De lucht was strak blauw en in de verte op de bergen lag heel veel sneeuw.
De druivenstokken stonden nog helemaal kaal maar vol trots in een zee van bloemen.
Ongelooflijk eigenlijk dat in zo’n korte tijd deze stokken straks schitterende grote trossen druiven zullen dragen.
Ook dit seizoen worden de druiven weer met noeste arbeid en heel veel liefde door de wijnboeren geteeld én zullen de wijnmakers met evenveel liefde deze druiven gaan bottelen tot elegante wijnen. Natuurlijk dit alles met behulp van Gaia, Moeder Aarde, die ons heel veel schenkt.

Dat niet iedere druif hetzelfde is, kunnen we goed zien in het buitenmuseum van familiewijnhuis Lyrarakis. Bij elke druif zie je een foto van de druiventros met beschrijving van de druif en in welke wijngaard deze staat. Als je op Kreta bent, kun je zelf ook deze druiven gaan bewonderen.
Hoe klein of groot ze zullen zijn is natuurlijk afhankelijk van welk moment in het seizoen je deze mooie ‘kinderen van de zon’ gaat ontmoeten.

‘Wines of Crete’ organiseert ook dit jaar weer ‘Open Doors’ op 18 en 19 mei aanstaande. De meeste wijnhuizen nemen hier aan deel en hun programma zal zeker op hun website verschijnen.
Deelname aan de Open Doors is vrij toegankelijk.
Wat zeker een onvergetelijke ervaring zal zijn, deze kan ik je dan ook van harte aanbevelen, is deelname aan een wijnexcursie en deze hoeft echt geen tientjes te kosten. Bij Lyrarakis kun je zelf kiezen welke tour je wilt, hoeveel wijnen je wilt proeven, met of zonder hapjes maar altijd wel met een rondleiding in de wijngaard en heel belangrijk het bezoek aan het buitenmuseum.
Ofwel: Creëer je eigen wijnproeverij. Vooraf kun je reserveren, zie www.lyrarakis.com
Je kunt er ook spontaan heen gaan, maar denk dan even aan de wijntours die vanaf het proeflokaal starten met een wandeling in de wijngaard om 11-13-15 en 17 uur dagelijks, niet op zondag.
De dames van het wijnhuis Lyrarakis, houden heel van hun job, ze kunnen prachtig vertellen en ze gaan graag met je aan de wandel door de wijngaard en laten vol trots het buiten wijnmuseum zien om je vervolgens een aantal wijnen te laten proeven. Ik zeg dan ook: Zeker doen!!!

Geniet van je vakantie op Kreta, geniet van de natuur, de gastvrije Kretenzers, hun pure gezonde gerechten altijd bereid met de gezonde olijfolie gemaakt van de piepkleine Koroneiki olijven en geniet vooral van hun pure met liefde gemaakte wijnen, yamas/proost!

Καλό Πάσχα!

 

Kalo Pascha, vrolijk Pasen!

Zondag 28 april is het Grieks Pasen. Wat Kerstmis voor ons is, is Pasen voor Griekenland.
Dit wordt in Griekenland dan ook altijd groots gevierd.
Hele families gezellig met z’n allen samen eten en drinken aan grote tafels. Het is dan ook echt een familiefeest en vele Grieken gaan terug naar hun geboorteplaats. Zo ook vele Griekse Nederlanders met hun partners mogen graag afreizen naar hun geboorteplaats om daar Pasen te vieren.
Wij hopen voor al onze vrienden op Kreta dat de gure wind inmiddels is gaan liggen en dat de zon volop is gaan schijnen zodat het gezellig samenzijn buiten gevierd kan worden.

De orthodoxe christenen verven voor het paasfeest de gekookte eieren rood.
Rood is de kleur van leven en overwinning en het ei staat bij christenen symbool voor het eeuwige leven na de dood. Het is ook symbool voor vruchtbaarheid en legt de link met het begin van de lente.

In Griekenland kennen ze ook het eitje tikken net zoals bij ons.
Wij tikken in gedachten ons eitje met al onze Griekse vrienden.
Hun liedje kennen we niet wel ons liedje:

Rikketikketik,
Jij en ik,
Eitje groot,
Eitje klein,
Wie zal de koning zijn?

Wie zal de koning zijn?
Dat is niet zo moeilijk. Kretawijnen natuurlijk, het kroontje staat er al op, haha.

Wij heffen het glas op onze partners in wijn op Kreta en in NL, op al onze Griekse vrienden, hun partners en kinderen op Kreta, in Athene, de Zagori, op de Peloponnesos, de Pilion en natuurlijk in NL zo ook op al onze wijnvrienden waar dan ook met een Kalo Pascha wijngroet en yamas/proost!

Merel & Ruud

Grieks is overal!

Afgelopen zondag mochten wij wijn schenken op de Lychnaridag.
Een feestelijke bijeenkomst mét boekpresentatie georganiseerd door de uitgever Boudewijn Boer voor alle makers van het magazine Lychnari. Voor degenen die Lychnari niet kennen.
Lychnari is hét tijdschrift over hedendaags Griekenland.

Het boek wat gepresenteerd werd:

Van Alfa tot Zeus, Nieuwgrieks in taalverhalen voor beginners en gevorderden van
Pavlos Emmanouilidis

Pavlos kan prachtig vertellen. Zelfs bij zijn presentatie hing iedereen aan zijn lippen.
Van elk onderwerp weet hij wel een taalverhaal te maken: de boekenkast, een park, met dichters, een museum, straatnamen, eilanden, winkels het tuincentrum en zeg het maar.
Grieks is overal!

’s Avonds thuisgekomen hebben we het boek al even doorgebladerd.
Het is een boek met veel foto’s.

Niet alleen interessant en leerzaam maar vooral ook heel leuk en zelfs grappig geschreven.
Vooral Griekenland liefhebbers zullen blij worden van dit leuke toegankelijke boek wat een taalreis op zich is. Van dit boek word je écht blij!
Graag verwijzen wij al onze wijnvrienden naar het persbericht van dit fraaie boek. Grote kans dat jullie net zo enthousiast worden als wij.
Bij ons gaat het boek dan ook absoluut mee in de koffer.
Wij voelden ons vereerd dat we erbij waren en deze bevlogen auteur hebben ontmoet.
Dat vele Griekenland liefhebbers Van Alfa tot Zeus tot zich mogen nemen.
Pavlos van harte gefeliciteerd met dit prachtige boek!

 

       

Vol trots presenteren wij het Vegan keurmerk in onze webshop

 

 

Vanaf nu zien jullie in onze webshop bij de meeste wijnen dit  Vegan logo staan omdat bijna alle wijnen van ons familiewijnhuis Lyrarakis officieel “Veganistisch” zijn gecertificeerd.
Lyrarakis was hiermee het eerste Griekse wijnhuis met deze certificatie sinds de zomer van 2018.

Lyrarakis wijnen zijn Vegan & Duurzaam!

Als we dit hardop zeggen dan is meestal de eerste reactie: “Hoezo vegan, wijn is toch altijd vegan?”
Wijn is niet altijd diervrij, omdat dierlijke producten zoals gelatine (dierlijke eiwitten),
caseïne (melkeiwit), vislijm (viseiwit) enzovoort kunnen worden gebruikt bij het zuiveren van de wijn.
De Lyrarakis wijnmakers gebruiken nooit dergelijke producten of andere dierlijke bijproducten in welke fase van de wijnproductie dan ook.
Indien nodig gebruiken ze alleen op mineralen en planten gebaseerde reinigingsmiddelen zoals bentoniet*, plantaardige eiwitten (aardappelen, erwten enz.) en wijnmoer*.
Lyrarakis vindt het heel belangrijk om transparant te zijn naar hun partners/klanten en wijnliefhebbers en daarom hebben ze deze certificering nagestreefd, ook al volgen ze al vele jaren veganistische productie-principes. Deze wijnen zijn vegan-gecertificeerd door Swissveg.

* Bentoniet = in de natuur voorkomende natrium kleisoort
* Wijnmoer = droesem van de wijn / wijndrab

Voor verificatie zie de technical sheets van de wijnen op www.lyrarakis.com

LYRARAKIS LIATIKO AGGELIS 2016 MET EEN BUITENGEWOON ZELDZAME HOGE SMAAKINTENSITEIT, EEN NIEUWE “PAREL” IN ONS WIJNASSORTIMENT

 

 

We waren een beetje huiverig om deze wijn Nederlandse wijnliefhebbers te laten proeven, maar wat bleek de Liatiko Aggelis was dé favoriete wijn op onze wijnproeverij afgelopen 24 november bij WIJN & KUNST in Den Haag. Een hele goede inschatting van Edwin van Velzen, registervinoloog om deze wijn te laten proeven.
Afgelopen week in The Financial Times:
Jancis Robinson is “Dreaming of a red (wine) Christmas” waartoe ook de Liatiko Aggelis behoort.
Ons familiewijnhuis Lyrarakis voelt zich heel vereerd en ook heel trots met dit mooie Kerstcadeau.
Wij ook omdat wij deze wijn in Nederland kunnen en mogen aanbieden gelet op de beperkte productie. Ook te koop bij Wijn & Kunst in Den Haag.

Afzonderlijk te lezen een inhoudelijk interessant verhaal over deze Liatiko Aggelis 2016 in “Greek Wine World” met foto’s van de Liatiko druif en de vaten.

Beschrijving in het kort.

Druivensoort
100% Liatiko. De Aggelis wijngaard is geplant op inheemse wortels van ruim 80 jaar oud en herbergt de hoogtepunten en rijkdom van Oost-Kreta. De lage opbrengsten leiden tot kleine druiven met een buitengewoon uitzonderlijke hoge smaakintensiteit.

Vinificatie
De trossen worden in z’n geheel gefermenteerd in open eiken vaten. Door de natuurlijke micro-flora en de fermentatie ontwikkelt zich een zeldzame, zelfvoorzienende wijn die rijpt in 9 jaar oude eiken vaten voor ongeveer 4 maanden.

Kenmerken
Licht rode kleur. Complexe rijpe aroma’s van bessen en verse vijgen met een vleugje van appel en aardse tonen. Gebalanceerde structuur met frisse zuurtonen en een ferme intense afdronk van rijpe tannines. Alcohol percentage: 14 %
Combinatie met kruidige en gegrilde gerechten.
Nu bestellen is voor de Kerstdagen in huis.

Met feestelijke wijngroet,

Merel en Ruud
www.kretawijnen.nl