Kretawijnen en Bart Lyrarakis in Westland Media

Merel en Bart

Wine Weekend 21 en 22 november. Als je binnenkomt op de wijnbeurs van het Wine Weekend krijg je gelijk een gezellig wijngevoel. Geen opgesmukte luxe stands maar marktstalletje met lichtjes erin brengen je gelijk in een stemming van… eens lekker wijn te gaan proeven. En dat er goede wijnen waren te proeven, kon je gelijk bij de eerste stand al ervaren waar importeurs hun best deden hun wijnen aan de man te brengen maar niet opdringerig waren. Echter, sommige schonken zulke kleine beetjes wijn dat je niet echt goed kon proeven. Maar waar zit dat probleem dan? Vroeg ik. “Veel mensen slikken alle wijnen direct door en dan ben je bij nummer 20 aardig teut, zei een lachende importeur. Dit is een beurs direct gericht op de consument en niet voor professionals, die spugen alles uit, dat maakt het anders en meer ongedwongen”. De stemming zat er gelijk goed in.

Vorig jaar waren enkele nog onervaren, zelfs stuntelige, wijnhandelaren op deze proeverij. Maar nu ook enkele top- importeurs die mooie wijnen presenteerden zoals Wijn op Dronk die absoluut het hoogste niveau wijnen liet proeven uit hoofdzakelijk Frankrijk. Meest van kleine wijnhuizen die exclusieve wijnen maken. Er is weinig van. Snel proeven en vooral snel bestellen maar.

Een grote verrassing voor mij was de importeur Kreta Wijnen die een serie wijnen liet proeven van het Griekse wijnhuis Lyrarakis. Enkele jaren volg ik dat huis en ik vond nooit dat ze bijzondere wijnen maakten. Maar nu heeft Lyrarakis een metamorfose ondergaan en brengen ze wijnen op de markt die breed inzetbaar zijn en goed gemaakt. Balans, goede zuren, fris-fruit en krachtige mooie afdronk van de meeste wijnen. Wat is daar gebeurt met de kwaliteit. Goed zo. Merel Heuzer (foto rechts) van Kreta Wijnen zal zeker haar bijdrage hebben geleverd aan deze kwaliteitsslag.