Een bezoek aan de Lyrarakis Estate

Kreta, 26 september 2013. Vandaag brengen we een bezoek aan Lyrarakis Estate in het fraaie golvende achterland ten zuiden van Heraklion. De glooiingen rond Alagni staan vol met druivenranken. Bij de percelen staan borden met de druivensoorten die worden verbouwd.

Typische rassen die van oudsher voorkomen op Kreta zoals de Plyto, Dafni en Mandilari. Joke Lyraraki verzorgde de perfecte proeverij. Bijna het gehele assortiment kon door ons worden geproefd. Lyrarakis wijnen kenden we al langer en we wisten dat er in Nederland nog geen importeur was.

Enige dagen later volgde een gesprek met Bart Lyrarakis en dat klikte meteen. Op het terras in “onze” geliefde baai in Agia Fotia werd op 4 oktober 2013 Kreta wijnen geboren.

De Lyrarakis familie is al bijna 50 jaar met de wijnbouw actief en heeft zich met name het lot van de oude rassen die exclusief op Kreta groeiden aangetrokken. Sommige soorten waren nagenoeg uitgestorven. De witte Plyto en Dafni (grieks voor laurier) staan bij Lyrarakis voor topkwaliteit. Zo anders dan de wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc en Chardonnay. Ook de rode Mandilari van de hellingen van de Plakouri is heel bijzonder. Zover bekend is dit de enige Mandilari ter wereld die voor 100% van deze druif wordt gemaakt.

Merel en Ruud